Bulgurlu köfte çeşitleri, Buğdayın işlem görüp tahıl grubundan bir Anadolu yiyeceğimizdir. Bulgur besin grubunda ekonomik karbonhidrat kaynağıdır. Bulgur yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsak çalışmasını düzenler ve lif kaynağı olduğu gibi tok tutar ve kilo vermeye çalışanlar için çok önemli besindir. Esmer ve sarı olarak iki çeşittir, boyutlarına göre pilavlık bulgur, köftelik ve iri bulgurdur. Bu besin değeri yüksek olan yiyecekten yapılan bulgurlu köfte çeşitleri vardır, bunlar şunlardır; Bulgur köftesi için malzemeler
Üzeri için
Nasıl Yapılır? Bulgurlar önce yıkanıp sıcak suyla ıslatılır üzeri kapatılıp kabarması beklenir. Daha sonra içerisine unu, yumurtayı, tuzu, karabiberi, naneyi de katıp iyice yoğrulur. Bu karışımdan küçük parçalar kopartılarak avuç içerisinde yuvarlatılıp un serpilmiş tepsi üzerine dizilir, büyük bir tencere içerisine su konup kaynatılır, kaynayan suyun içerisine köftelerin tamamı atılır ve 10 dakika pişirilir. Pişen köfteleri süzgecin içerisine boşaltılır. Bir kâse içerisine yoğur konur ve çırpma teli ile çırpılır diğer yandan sarımsaklar soyulup ezerek yoğurta eklenir. Bir tava içerisine tereyağı konup eritilir içerisine salça eklenerek kavrulur. Suyu süzülen köfteleri servis tabağına boşaltılır önce sarımsaklı yoğurt ardından tereyağlı sos üzerine gezdirilir. Servis yapılır. Bulgurlu sulu köfte tarifi malzemeleri
Nasıl Yapılır? Derin bir kap içerisine kıymayı, ince bulguru, yumurtayı, unu ve baharatlarda ekleyip bir hamur haline gelene kadar yoğrulur. Bu karışımdan ufak parçalar kopartıp avuç içerisinde yuvarlayalım, hamur bitene kadar bu işi bitirelim. Tencere içerisine doğranmış soğanı yağı ekleyip kavurmaya başlayalım soğanlar pembeleşince içerisine de salçayı da koyup kavuralım içerisine de 6 su bardağı sıcak su koyup kaynatalım, içerisine de köfteleri atalım ve 15 dakika pişirelim. Servis edelim. Püf noktaları; Bulgurlu köftelerin dağılmaması için tuzunu, ununu dikkatli koyulmalıdır, seçilen kıymanın yağsız olması gerekir. Afiyet olsun. |