Köfte Kızartması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Köfte Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Köfte kızartması, küçük büyük herkesin severek tükettiği et yemeklerinden biridir. Sabah kahvaltıları dahil olmak üzere günün her öğününde tercih edilebilir. Köfte kızartması yapılış aşamaları her zaman aynı gibi görünse de bazı püf noktalara dikkat edilmesi gerekir. Köfte yapımında yoğurma işlemi ve baharat oranı oldukça önemlidir. Kıvamlı bir köfte yapmak lezzet bakımından önem arz eder. Köftenin kızartılan tavası, içerisindeki malzemeler, kıvamı, köfteye verilen şekil ve kızartma ısısı lezzette önemli faktörler arasındadır. Köftenin ana malzemesi olan kıyma tercihi çok iyi yapılmalıdır. Kıymanın az ya da çok yağlı olmamasına dikkat edilmelidir. Köfte için en iyi tercih orta yağlı kıymadır. Köftenin vazgeçilmez baharatları kimyon, karabiber ve tuzdur. Bu üçlünün miktarı çok iyi ayarlanmalıdır. Köfte için bayat ekmek içi kullanmak lezzet için yine önemli bir faktördür. Bayat ekmek içinin mutfak robotundan geçirilmesi gerekir. Soğanın suyu köfteye ayrı bir lezzet katar. Soğanın suyunu kullanabilmek için en iyi yol rendelemektir. Yumurta köftelerin kızarırken dağılmamasını sağlar. Yumurta bütün malzemelerin birbirine tutunmasını sağlar. 1 kilo kıyma için 1 tane yumurta kullanmak yeterli olur. Tüm malzemelerin birbirine geçmesi için yoğurma işlemi de çok önemlidir. En az 10-15 dakika yoğrulması gerekir. Ayrıca yoğrulan harcın bir süre buzdolabında bekletilerek dinlendirilmesi yine lezzeti arttıracak faktörler arasında yer alır. Köftenin kızartma aşaması da çok önemlidir. Yüksek ateşte kızartıldığında dış kısmı hemen kızarıp içi çiğ kalabilir. Bunu engellemek için orta harlı ısıda yavaş yavaş arkalı önlü kızartılması gerekir.

Köfte kızartması için gerekli malzemeler
  • Yarım kilo orta yağlı kıyma
  • 1 tane iri boy kuru soğan
  • 1 su bardağı ince çekilmiş ekmek içi
  • 1 tane yumurta
  • Karabiber, kimyon, tuz ve kırmızı pul biber
  • 3 diş sarımsak
Kızartmak için
  • Yeteri kadar sıvıyağ
Köfte kızartması nasıl yapılır?

Köfte kızartması için derin bir yoğurma kabına kıyma alınır. Kuru soğanın kabukları soyulduktan sonra kıymanın üzerine rendelenir. Burada rendenin ince kısmı kullanılırsa soğanlar harcın içinde kaybolur ve daha lezzetli olur. Aynı şekilde sarımsağın kabukları soyularak malzemenin üzerine rendelenir. Yumurta, ekmek içi, kimyon, karabiber, kırmızı pul biber ve tuz ilave edilip en az 10 dakika elle yoğrulur. Hazırlanan harcın üzeri streç filmle kapatılarak buzdolabında vakit varsa en az 2 saat dinlendirilir. Dinlenen köfte harcından yumurtadan biraz daha ufak parçalar koparılıp önce avuç içinde yuvarlanır, daha sonra bastırılarak istenilen şekil verilir. Oval ya da yuvarlak olarak hazırlanan köfteler bir tepsiye sıralanarak kızartma işlemine geçilir. Kızartma tavasına yeteri kadar sıvıyağ alınıp kısık ocakta kızdırılır Kızan yağa köfteler teker teker atılır. Alt kısmı kızardıktan sonra tersi çevrilerek diğer tarafı kızartılır. Köfteleri çevirmek için acele edilmemelidir. Kısık ateşte içini çekerek en az her bir tarafı dörder dakika kızartılmalıdır. Kızaran köfteler havlu kâğıt serilmiş bir tepsi üzerine alınır. Yağını bıraktıktan sonra sıcak olacak şekilde servis tabağına alınır. Yanında parmak patates kızartması ile servise sunulabilir.

Afiyet olsun.

Köfte Kızartması Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bulgurlu Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Cızbız Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Cızbız Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Püreli Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Püreli Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İnegöl Köfte Tarifi ve Malzemeleri

İnegöl Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Köfte Harcı Tarifi ve Malzemeleri

Köfte Harcı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patatesli Kaşarlı Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Kaşarlı Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Urfa Çiğ Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Urfa Çiğ Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Balık Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Balık Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Adıyaman Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Adıyaman Köftesi Tarifi ve Malzemeleri