Püreli Köfte, köfte büyük küçük her yaştan insanın en çok severek tükettiği yiyeceklerin başında gelmektedir. Özellikle çocuklar köfteyi en çok tüketen kişilerdir. Köfte ekmek arası, fırında, tavada, mangalda ya da farklı malzemeler ilave edilerek pişirildiği zaman oldukça lezzetli olmaktadır. Ayrıca protein açısından çok faydalı olan köftenin yapılışı da oldukça pratiktir. Aslında köfte denildiği zaman mutlaka yanına en çok yakışan patates püresidir. Kısacası patates püresi ve köfte ayrılamaz bir ikili gibidir. Patates nişasta, karbonhidrat ve diğer mineraller açısından oldukça zengin ve doyurucu bir besin maddesidir. Ayrıca mutfakların yemek konusunda temel besin maddesinden bir tanesidir. Bu iki muhteşem lezzet bir araya geldiği zaman tam bir besin deposu haline gelir. Püreli köfteyi isterseniz bir tepsinin içerisine yayarak ya da tek tek yuvarladıktan sonra üzerine püresi ilave ederek pişirebilirsiniz. Bu tamamen kendi göz zevkinize hitap eden bir durumdur.
Püreli Köfte İçin Gerekli Olan Malzemeler - Yarım kilo kuzu ve dana karışık orta yağlı kıyma
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 adet yumurta
- 2 dilim bayat ekmek içi
- 2 çay kaşığı tuz
- 8-10 dal taze maydanoz
- 1 damla üzüm sirkesi
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
Püresi İçin - 4 adet orta büyüklükte patates
- Yarım çay bardağından bir parmak eksik süt
- 2 adet orta boy havuç
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı silme karabiber
- Üzerine bolca kaşar peyniri rendesi
Püreli Köfte Nasıl Yapılır?
Öncelikle bayat olan ekmekleri rondodan geçirerek un haline getirelim. Daha sonra kuru soğanın ve sarımsakların kabuklarını soyalım ve rendeden rendeleyin. Bu arada maydanozu ayıklayıp yıkadıktan sonra kesme tahtasının üzerinde incecik kıyalım. Köfteyi hazırlayacağımız kabın içerisine ekmekleri, rendelenmiş sarımsakları ve kuru soğanı, kıymayı, maydanozu, tuzu, yumurtayı, sirkeyi, karabiberi ve kimyonu ilave edelim. Bütün malzemeleri kattıktan sonra çok fazla elimiz ile sıkmadan köfteyi yoğurma işlemine başlayalım. Malzemelerin hepsi yoğurularak özleştikten sonra fırın tepsisine ya da borcamın içine eşit ölçüde olacak şekilde yayalım. Önceden 200 derecede ısıttığımız fırında köfteyi yaklaşık 20 dakika pişirelim. Bu arada patates püresini hazırlamak için düdüklüde patatesleri ve havuçları haşlayalım. Haşlanan patateslerin kabuklarını soyduktan sonra bir kabın içine alalım ve üzerine haşlanmış havuçları, sütü, tereyağını, karabiberini ve tuzunu ilave ettikten sonra içerisinde hiç pürüz kalmayacak şekilde rondodan geçirelim. Ardından fırında pişen köftenin üzerine patatesli harcı eşit miktarda yayalım. Pürenin üstüne bol miktarda rendelenmiş kaşar peyniri her yerini kaplayacak şekilde yayalım. Ardından tekrar fırına verelim ve kaşar peyniri eriyip hafif kızarıncaya kadar bekletelim. Daha sonra servis tabağına dilimleyerek alalım, servis yapalım.
Ekstra İpuçları - Köfte harcını yoğururken fazla sıkmamaya özen gösterin, aksi takdirde köfteleriniz sert olabilir.
- Patates püresine ekstra lezzet katmak için içerisine biraz muskat rendeleyebilirsiniz.
- Köfteleri fırına vermeden önce üzerlerine biraz zeytinyağı gezdirirseniz daha çıtır bir doku elde edebilirsiniz.
- Patates püresinin daha pürüzsüz olması için patatesleri haşladıktan sonra süzgeçten geçirebilirsiniz.
Afiyet olsun. |