Köfte içi hazırlama, patates kızartmasının vazgeçilmez eşi olan köfte içi, genelde aynı malzemeler kullanılarak hazırlanır. Bazen ızgarada, bazen yağda, bazen fırında ya da sulu yemek olarak pişirilir. Köfte içi hazırlamanın en önemli püf noktası köftenin yoğrulma ve dinlendirme süresidir. İdeal bir köfte için iç malzemelerin en az 15-20 dakika yoğrularak birbirleriyle tamamen bağdaştırılması gerekir. Devamında harcın üzeri streç folyoyla kaplanarak buzdolabında en az yarım saat dinlendirilmesi gerekir. Bu şekilde hazırlanan köfte içi pişirildiği zaman lezzeti daha güzel olur. Kuru köfte içi hazırlama için gerekli malzemeler
Kuru köfte içi hazırlama nasıl olur? Kıyma çukur bir kabın içine alınır. Bayat ekmek ufalanarak kıymanın üzerine eklenir. Süt ilave edilerek iyice yoğrulur. Kuru soğanın ve sarımsağın kabukları soyulduktan sonra rendenin ince yeriyle malzemelerin üzerine rendelenir. Yumurta, tuz, karbonat, maydanoz ve tüm baharatlar eklenip yoğrulma işlemine en az 15-20 dakika devam edilir. Köfte harcını yoğururken çok sıkılmamalıdır. İçinde mutlaka hava boşlukları kalmalıdır. Aksi halde köfte piştiği zaman çok sert olur. Köfte içi kıvam aldıktan sonra kabın ağzı kapatılarak buzdolabında en az yarım saat bekletilir. Dinlenen köfte harcından yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp, önce avuç içinde yuvarlanır, daha sonra yassıltılarak şekil verilir. Bu esnada avuç içi harcın yapışmaması için hafif yağlanabilir. Hazırlanan köfteler hemen kullanılmayacaksa buzlukta aralarına yağlı kâğıt serilerek saklanabilir. Yağlı kâğıt köftelerin birbirine yapışmasını engeller. Hazırlanan köfte içi hamburger köftesi olarak da kullanılabilir. Verilmiş olan malzemelerle yaklaşık olarak 20 adet köfte elde edilebilir. Eğer pişirilecekse ister kızgın yağda ister fırında ister ızgarada pişirilebilir. İçli köfte içi hazırlama için gerekli malzemeler
İçli köfte içi hazırlama nasıl yapılır? Kuru soğanlar soyulduktan sonra az yağ ilave edilmiş bir tavanın içine ince ince doğranır. Kuru soğanın rengi döndükten sonra kıyma eklenerek bıraktığı suyu çekene kadar kavurma işlemine devam edilir. Kavrulan kıymanın içine tuz, karabiber ekleyip birkaç dakika kavurduktan sonra ocaktan alınır. İç harç soğuduktan sonra irice çekilmiş ceviz içi eklenir ve hazırlanan köftenin içine ilave edilir. |