Adıyaman Köftesi, bu yemeğin sırrı patlıcandır. Patlıcan seven kişilerin vazgeçemediği bir yemek türü olmak. Ancak bu yemeği herkes bilmemektedir. Ayrıca emek isteyen bu yemek tat ve lezzet açısından oldukça güzel ve yedikçe yedirten bir yemek türüdür. Geçmişte daha çok yapılan bu yemek biraz zahmetli olduğundan dolayı günümüzde üzerinde çok uğraşılmamaktadır. Adıyaman köftesi yapmak için alınan patlıcanlar büyük olmamalıdır. Küçük olan patlıcanlar daha lezzetli olmaktadır. Sizin de benim yengem gibi marifetli yengeniz var ise bu yemeği tatmanızı ısrarla tavsiye ederim. Yengemden aldığım tarifi ise sizlerle paylaşmak istedim. Adıyaman köftesi malzemeleri
Adıyaman Köftesi Nasıl Yapılır? İlk olarak işe patlıcanlar ile koyulalım. Patlıcanların üstünü bıçakla birkaç yerinden delelim. Közlenecek patlıcanların bu şekilde patlaması ve etrafa dağılmasını önlemiş oluruz. Daha sonra ocağın üzerine patlıcan, biber közlemek için alınır ve çevire çevire közlenir. Patlıcanların sapları koparılmadan kabukları soyulur. Daha sonra köfte için harcı hazırlamaya koyulalım. Bir derin karıştırma kabına kıymayı alalım ve kuru soğanın kabuğunu soyarak üzerine rendeleyelim. Ezilmiş olan sarımsağı, kimyonu, kıyılan maydanozu, karabiberi, kırmızı pul biberi, bayat ekmeği ve tuzu koyarak, bir miktar su ile elimizi ıslatalım ve köfte harcını yoğuralım. Fakat köfteler pişerken dağılmaması için 15 dakika iyice yoğrulmalıdır. Kaç adet közlenmiş patlıcan varsa, köftelik harçta o kadar parçaya bölünür. Daha sonra bir tahta üzerinde köftelik harcımızın bir parçasını elimizle inceleyelim ve hamur şeklinde açalım. Açtığımız köftenin üzerine közlenmiş bir tane patlıcanı koyarak rulo şeklinde sarılır. Böylece köfte harcı ile patlıcan görülmeyecek şekilde sarılmış olur ancak görünen açık bir yer varsa, köfte harcı ile yama yapılarak kapatılabilir. Ancak köfte harcı ince olmamalıdır. Çünkü pişerken çatlayarak açılabilir. Hazırlanan bütün köfteler fırın tepsisine dizilir ve üzerlerine bir fırça ile sıvıyağ sürülür ve önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında köfteler pembeleşinceye kadar pişirilir. Adıyaman köftesi için sos yapalım. Sos için bir tavaya sıvıyağı alarak üzerine ince şekilde doğranan sivri biberleri ekleyelim ve kavuralım. Daha sonra rendelenen domates ve ezilen sarımsağı ekleyerek pişirelim ve böylece sosumuzda hazırlanmış olur. Fırından çıkan köfteleri servis yapacağımız tabaklara alalım ve üzerine hazırlamış olduğumuz sosu gezdirelim. |