Beğendili Köfte, Sebze ve etin birlikte hazırlandığı birçok yemeğimiz vardır. Anadolu insanının hazırladığı birçok lezzet tüm dünyada nam kazanmıştır. Zaten tek başlarına bile yemek olabilecek tatlar bir de birlikte hazırlanıp sunulunca insanların damaklarında olağan üstü tatlar bırakmaktadır. Patlıcanın bilinen lezzeti bir de et ile buluşunca ortaya tarifsiz bir lezzet çıkarmaktadır. Bu lezzetlerden birisi de beğendili köftedir. Biraz zahmetlidir; ancak bir kere tadına varılınca vaz geçilmeyecek bir lezzettir. Beğendili Köfte Malzemeleri ve Nasıl Yapılır? Beğendi Malzemeleri
Köfte Malzemeleri
Yemeğin Üzeri için
Beğendili Köfte Nasıl Yapılır? Soğanı rendeleyerek bir kap içerisine tüm köfte malzemelerini koyup malzemeler birbirine girene kadar yoğurunuz. Hazırlanan harcı kendini toplaması için 15 dakika kadar buzdolabına koyunuz. Patlıcanları közledikten sonra kabuklarını temizleyiniz. Patlıcanları iyice eziniz ya da bıçak ile kıyınız. Bir tencere içerisinde tereyağını eritiniz. Yağ eriyince unu ilave ederek bir miktar kavurunuz. Tencereye patlıcanları ekledikten sonra sütü yavaş yavaş karıştırarak ilave ediniz. Karışım kısık ateşte kaynayınca tuz, karabiber ve kaşar peynirini ilave ederek bir iki kez karıştırdıktan sonra tencereyi ocaktan alınız. Buzdolabında dinlenen köftelerden elleri ıslatarak ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayıp yassı biçime getiriniz. Köfteler hazırlanınca ızgarada ya da hafif yağlı döküm tavada yüksek ateşte pişiriniz. Yoğurta rendelenmiş sarımsağı ekleyerek kıvama gelinceye kadar karıştırınız. Bir tavada Zeytinyağı kızdırıp salçayı, acı toz biberi ve yarım çay bardağı su ilave ederek kokusu çıkıncaya kadar kavurunuz. Servis tabağının altına beğendiyi seriniz, üzerine köfteleri yerleştiriniz. Üzerlerine de önce yoğurdu sonra da salçalı sosu döküp beğendili köfteyi servis ediniz. Afiyet olsun. |