Mangal köfte, pikniklerin vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir. Mangalda yapılan köftenin tadına doyum olmaz. Mangal köfte yapmanın en önemli ipuçları, kullanılan kıyma ve içine konulan harç malzemeleridir. Bu malzemelerin oranı doğru ayarlanırsa, yediğiniz köftenin tadı çok lezzetli olur. Kıymanızı kuzu ve dana etinden karışık hazırlatmalısınız. Olanaklarınız varsa köftenin içine bir miktar da kuyruk yağı ilave ettirin. Böylece mangalda pişen köftenin tam kıvamında, etin kendi yağıyla pişmesini ve lezzetlenmesini sağlarsınız. Restoranlarda yediğiniz köfteler hep bu şekilde hazırlanır. Bu yüzden evde yediklerinizden daha lezzetli olurlar. Biz de pikniğin tadını çıkarmak için, kendimize böyle bir güzellik yapalım. Mangal köfte içinde biraz kuyruk yağı kullanalım. Kasabınızdan istersek bunu bize hazırlayacaktır. Olmazsa, keskin bir bıçakla kuyruk yağını satır kıyması gibi kendimiz de kıyabiliriz. Mangal Köfte İçin Gereken Malzemeler
Mangal Köfte Nasıl Yapılır? Önümüze geniş bir yoğurma kabı alalım. Buna dana kıymayı, kuzu kıymayı ve kıyılmış kuyruk yağını koyalım. Bir yanda kuru soğanları rendeleyelim. Daha sonra soğanların suyu bir kâsenin içine sıkalım. Mangal köfte içinde sadece soğanların suyunu kullanacağız. Bunu kıymanın içine ilave edelim. Karabiberi, tuzu, galeta ununu ve kekiği de koyalım. Şimdi köfte harcını yoğurmaya başlayabiliriz. Köftenin iyi yoğurulması oldukça önemlidir. Malzemelerin hepsi birbirine iyice karışmalıdır. Yoğurma işi bitince köfte harcını dolaba kaldıralım. Bir saat kadar harcı dinlendirelim. Daha sonra mangal köfte yapmak için harcı çıkaralım. Mandalina kadar parçalar kopararak köftelerimizi şekillendirelim. Köfteleri fazla küçük yapmayın. Mangalda pişerken köftelere bastırmayın. Kendi suyuyla, lezzetiyle pişmesini sağlayın. Bu arada mangalı da yakmış olalım. Bir yandan mangalda köfteler pişerken, bir yandan sıcak olarak servisimizi yapalım. Mangalda yeşil biber, soğan, domates de pişirebiliriz. Piknik keyfimizi katlayacak mangal köfte lezzetiyle herkesin güzel bir gün geçirmesini sağlayabiliriz. Afiyet olsun. |