Kürt Köftesi, Adana, Hatay, Malatya ve Van yöresine ait meşhur bir yemektir. Anadolu'nun birçok ilinde de yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Bazı yörelerde fellah köftesi olarak da bilinir. Hem sıcak hem de soğuk olarak da yenilebilen çok lezzetli bir bulgurlu köftedir. KürtKöftesine asıl lezzeti veren köftenin sosudur. Çok lezzetli, besleyici ve doyurucu olan Kürt köftesinin tarifi ise şu şekildedir. Kürt köftesi için malzemeler
Sos malzemeleri
Kürt Köftesi nasıl yapılır? Öncelikle bulgurun üzerine sıcak su ekleyip yumuşamasını bekliyoruz. 15 dakika kadar bekledikten sonra diğer malzemeleri de bulgurun içine ekleyip yoğurmaya başlıyoruz. En az 15 dakika yoğurmamız gerekmektedir. Köftenin özelliği çok yoğurulup macun gibi olmasıdır. Yoğurduğumuz köfteyi 10 dakika dinlendiriyoruz. Daha sonra elimizde misket büyüklüğünde yuvarlayıp parmağımız ile ortasına bastırıyoruz. Şekil verdiğimiz bu köfteleri kaynayan suya tuzda ekleyip haşlamaya bırakıyoruz. 15 dakika sonra haşlamış olan köftelerimizi süzgeçte süzüp bekletiyoruz. Sosu için tavaya önce sıvı yağını ekleyip daha sonra maydanoz haricindeki diğer malzemeleri de koyup kavuruyoruz. Sosumuz hazır olduktan sonra önceden süzmüş olduğumuz köftelerimizi tavanın içine atıp biraz karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatıyoruz. Son olarak da ince doğranmış olan maydanozu Kürt köftemizin üzerine servis ediyoruz. Afiyet olsun. |