Terbiyeli sulu köfte; yapımı da diğer sulu köfte yemeklerinin yapımına benzemektedir. Sulu köfte çeşitli şekillerde yapılabilen bir et yemeğidir. Özellikle sulu köfte denildiğinde akla hemen Güneydoğu Anadolu mutfağı gelir. Oysaki hemen hemen yer İlimizde sulu köfte ve türevleri bir şekilde pişirilmektedir. Terbiyeli sulu köfte de bunlardan sadece bir tanesidir. Terbiyeli sulu köfte diğer sulu köfte çeşitlerinden farklı olarak beyaz renkte yapılmaktadır. Bu nedenle yemekte kesinlikle salça kullanılmaz. Ancak yemeğe renk ve güzel bir görüntü vermek amacıyla havuç, patates gibi bazı sebze çeşitleri kullanılabilir. Ekşi lezzetleri daha çok tercih edenler için terbiyeli sulu köfte ideal bir lezzet olabilir. Sulu köftenin köftesi misket veya küçük topa benzediği için çocuklara özellikle de erkek çocuklara en kolay yedirilecek yemeklerden birisidir. Top geldi kaleyi girdi derken çocuğunuza fark ettirmeden bir porsiyon yemeği yedirmeyi başarabilirsiniz. Sulu köfte yemeği akşam eve geldiğinizde ya da ansızın yemekli misafir baskınına uğradığınızda pratik bir şekilde hazırlanabilecek bir menüdür. Benim size tavsiyem önceden tek yemeklik olacak şekilde köfteleri yuvarlayıp derin dondurucuda saklamaktır. Köftenin buzunun açılmasını dahi beklemeden dondurucudan çıkartım yemeğin içine hemen katabilirsiniz. Böylece zor zamanları kolaylıkla geçiştirebilirsiniz. Tabi bunun için önceden köfteleri yuvarlamak için birkaç saat ayırıp çabalamanız gerekir. Aşağıda yumurta ve limon suyu kullanılarak terbiye edilmiş sulu köftenin yapımına yer verilmektedir. Şimdiden herkese kolay gelsin. Terbiyeli sulu köfte için gerekli malzemeler
Terbiyesi için
Terbiyeli Sulu Köfte Nasıl Yapılır? Terbiyeli sulu köfte için önce köfte malzemesini hazırlayalım. Derin bir cam kâsenin içine kıyma, karabiber, tuz ve pirinci boşaltın. Üzerine rondodan geçirilmiş kuru soğan ve maydanozu da ilave edip yuvarlanma kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Köfte harcının kıvama gelmesi için tavsiye edilen yoğurma süresi ortalama 10 dakikadır. Daha sonra köfte harcının üzerini folyoyla kapatarak yaklaşık 45 dakika kadar serin bir yerde dinlenmeye bırakın. Dinlenme süresi dolduktan sonra köfteleri iri iri yuvarlayın ve daha önceden un serpilmiş geniş bir kaba sıralayın. Artık sulu köftenin sebzelerini hazırlamaya başlayabilirsiniz. Patatesi yemeklik havuçları da halka doğrayın. Yemek tenceresinin içine tereyağını ve sıvı yağı atın. Tereyağı eridikten sonra üzerine sebzeleri boşaltın ve kısık ateşte yaklaşık 15 dakika boyunca sotelemeye bırakın. Soteleme işlemi tamamlandıktan sonra yemeğin üzerine suyu ilave edin. Köftenin pişme süresi sebzeleri göre daha kısa olduğu için sebzelerin sertliği gidinceye kadar pişirmek gerekir. Bunun için sulu köftenin sebzelerini bu şekilde yaklaşık 15 dakika pişirdikten sonra kaynayan yemeğin içine yavaşça köfteleri atın. Köfteler ve sebze birlikte 15 dakika daha kaynarsa sulu köfte pişmiş olacaktır. Bundan sonraki aşama yemeğin terbiyelenmesi aşamasıdır. Terbiye malzemelerini bir kâseye boşaltın ve çatal yardımıyla iyice çırpın. Harcın içine birkaç çorba kaşığı yemek suyundan ilave edip ılık bir hal almasını sağlayın. Daha sonra yemeğin içine karıştırarak yavaşça boşaltın. Terbiyeli sulu köfte terbiye malzemesiyle 2 dakika kadar kaynadıktan sonra yemeği ocaktan indirebilirsiniz. Şimdiden herkese afiyet olsun. |