İnce Bulgurlu Sulu Köfte
İnce bulgurlu sulu köfte, Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde yapılan ve severek tüketilen bir köfte çeşididir. Yörelere göre farklı isimlerle anılsa da, tarif genellikle benzerdir. Evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bu lezzetli yemek, özellikle akşam yemeklerinde sofralarınıza renk katar. Ayrıca çocukların da severek tükettiği bu yemek, besleyici ve doyurucu özellikleri ile büyümelerini destekler. İçli köfte veya diğer köfte çeşitlerinden artan malzeme ile de ince bulgurlu sulu köfte yapabilirsiniz. Hamurun fazla yapılması durumunda, kalan kısmı yuvarlayarak dondurucuda saklayabilir ve daha sonra kullanabilirsiniz.
İnce Bulgurlu Sulu Köfte Malzemeleri
Hamur Malzemesi - 100 gram yağsız kıyma
- 2 su bardağı ince bulgur
- 3 yemek kaşığı un
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı irmik
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı pul biber
Diğer Malzemeler - 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Gerekli miktarda su (yaklaşık 2 litre)
- 1 adet kuru soğan
İnce Bulgurlu Sulu Köfte Nasıl Yapılır?
Öncelikle bulguru yıkayıp bir leğene koyun ve üzerine kıymayı ekleyerek iyice yoğurun. Daha sonra yumurta, tuz, karabiber, kimyon, pul biber, irmik ilave ederek yoğurmaya devam edin. Yaklaşık 10 dakika yoğurduktan sonra zeytinyağı ve salçayı ekleyin. Kuru soğanı soyup rendeleyerek karışıma ilave edin ve yoğurma işlemini 20 dakika daha sürdürün. Bu süreçte ara ara un ve su ekleyerek hamurun kıvamını ayarlayın. Hamuru iyice yoğurduktan sonra, 10 dakika dinlenmeye bırakın. Bu dinlenme süresi, köftelerin daha kolay yuvarlanmasını sağlar.
10 dakika sonra, tepsinin üzerine un serpiştirip yanınıza bir kase su alın. Köftelerden küçük parçalar koparıp iki elinizle incelterek minik yuvarlaklar halinde şekillendirin. Bu işlemi bütün hamura uyguladıktan sonra, köftelerin üzerine biraz un serpiştirerek tepside yapışmasını önleyin.
Diğer taraftan, pişirme aşamasına geçin. Büyük bir yanmaz tencereye sıvı yağı koyup ocağı yakın. Bir adet soğanı ince ince doğrayarak yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanlar kavrulduktan sonra salçayı ekleyip karıştırın ve yaklaşık 2 litre su ekleyerek kaynamasını bekleyin. Su kaynadığında köfteleri ekleyip 10 dakika kadar kaynatın. Tadı kontrol edip tuzu eksikse ayarlayın. 10 dakika sonra köftelerin pişip pişmediğini kontrol edin ve ocaktan alın.
İnce bulgurlu sulu köftenin içine pişerken isteğe bağlı olarak haşlanmış nohut, haşlanmış mercimek, bezelye veya havuç ekleyebilirsiniz. İnce bulgurlu sulu köfte servise hazırdır.
Sevdiklerinizle birlikte, afiyet olsun.
|