Köfte patates kızartması, köfte hem besin değeri bakımından hem de görselliği bakımından oldukça sevilen ve tercih edilen bir ana yemektir. Çocuklara eti sevdirmenin ve yedirmeninde güzel bir yolu olmaktadır. Her yörenin kendine ait bir lezzetli yemeği vardır. Köftenin asıl yeri ve yöresi Adana'dır. Zamanla her mutfakta pişen köftenin yanına eşlik eden patates kızartması bir ikili haline gelmiştir. Köfte patates kızartması çoğu restoranda birlikte servis edilerek şık bir sunum hazırlanmaktadır. Köftenin eti ve baharatı kişinin damak zevkine göre ayarlanabilir. Aynı zamanda acıyı sevenler için acı toz biberiyle harmanlanabilir. Servis tabağına köfte patates kızartması şık bir şekilde hazırlanarak sunum yapılır. Köfte patates kızartması için gerekli malzemeler
Köfte patates kızartması nasıl yapılır? İlk olarak patatesler soyulur, yıkanır ve ince ince doğranır. Kızgın yağda güzelce pembeleşene kadar kızartılır ve ayrı bir kaba alınır. Kızartmadan önce içerisine bir miktar tuz konulabilir. Köfteyi hazırlamak için et ve yağı bir kabın içine alınarak harmanlanır. Etin ve yağının kıyma halinde olması gerekir. Elde kıyılması mümkün değilse alındığı yerde kıyma şeklinde hazırlatılabilir. Bir kabın içerisinde et ve yağ ile baharatta harmanlanır Sırasıyla tuz, karabiber ve konulacaksa toz biber eklenir. Çocuklar için toz biber pek tercih edilmez. Harmanlanan etin dolapta dinlendirilmesi ciddi oranda lezzet sağlar. Bunun için köfte patates kızartması ikilisi birlikte yapılacaksa patates kızarana kadar eti harmanlayıp dolaba koymak iyi bir yöntem olur. Zamanı olmayanlar içinde patates kızarana kadar zamandan yararlanılmış olur. Tüm işlemler bitince hazırlanan et pişirilmek üzere dolaptan alınır. Köfte haline getirilmek üzere parça parça koparılır. Tam yuvarlak şekil vermeye gerek yoktur. Hafif avuç içinde bastırılmalı ve az miktarda incelmesi sağlanmalıdır. Böylece daha güzel ve hızlı pişer. İsteğe göre yağda veya ızgarada pişirilir. Servis tabağına köfte patates kızartması ikilisi yerleştirilir ve servis yapılır. Afiyet olsun. |
Ece Dönmez
22 Mayıs 2024 ÇarşambaÇocuklarım köfte patates kızartmasını çok seviyor. Ailecek severek tükettiğimiz bu besinin tarifini sitenizden aldım. Ancak ben köfteleri yaparken sıcakken köfteler çıtır oluyorken. Köfte biraz kalınca yumuşacık oluyor. Çocuklarım köfteyi yumuşak yemiyor. Uzun süreli köftelerin çıtır halde kalması için ne yapmalıyım? Önerebileceğiniz bir tarif bulunmakta mı?
Cevap yazAdmin
22 Mayıs 2024 ÇarşambaEce Dönmez Hanım,
Çocuklarınızın köfteyi çıtır sevdiğini anlıyorum. Köftelerin uzun süre çıtır kalmasını sağlamak için birkaç püf noktası önerebilirim:
1. Galeta Unu Kullanımı: Köfte harcına biraz galeta unu ekleyerek köftelerin dışının daha çıtır olmasını sağlayabilirsiniz.
2. Yüksek Isıda Kızartma: Köfteleri yüksek ısıda kısa süre kızartarak dışının çıtır kalmasını sağlayabilirsiniz. Ancak içinin de piştiğinden emin olmalısınız.
3. Fırında Pişirme: Köfteleri önce tavada mühürleyip ardından fırında yüksek ısıda kısa süre pişirerek çıtırlığını koruyabilirsiniz.
4. Mısır Nişastası: Köftelerin dışını hafifçe mısır nişastasına bulayarak kızartmak da çıtırlığını artırabilir.
Umarım bu öneriler işinize yarar. Deneyip sonucu bizimle paylaşırsanız çok seviniriz! Afiyet olsun.