Yuvalama Köfte; Halk arasında bulgur köftesi olarak da bilinir. Lezzeti ile nam salmış yöresel yemeklerimiz arasındadır. Genel olarak Gaziantep yöresinde bilinir, yapılır. İnanılmaz güzel bir tat. Kesinlikle uğraşmaya değer bir yemektir. Enfes tadı ile unutulamayan tatlardandır. Yapımı öğrenildikten sonra kalabalık aile sofralarının vazgeçilmezi olur. Özel misafirlerimize, sevdiğimiz arkadaşlarımıza, büyüklerimize ya da çocuklarımıza rahatlıkla yapabileceğimiz bir yemektir. Pratik, sağlıklı ve kolay olması açısından tercih edilir. Yuvalama Köfte İçin Gerekli Malzemeleri
Yuvalama Köfte Nasıl Yapılır? Başlangıç olarak köftelik bulgur derin bir kap içerisine alınır. Üzerine karabiber, tuz, pul biber ilave edilir. Üstü kapanacak biçimde kaynar su eklenir. Kap ağzı açık olacak şekilde bulgurun şişmesi beklenir. Bulgurlar iyice şiştikten sonra üstüne yumurta, sıvı yağ, alabildiği kadar un ilavesi yapılır ve hamur kıvamına gelene dek yoğrulur. Un ilavesi hamurun durumuna göre yapılır. Hamurun kıvamı; ele yapışacak biçimde cıvık ve yuvarlama aşamasında çatlayacak kadar sert olmalıdır. Bir yandan da bir tencere içerisine yarısına kadar su koyulur, kaynamaya bırakılır. Kaynayan su içerisine iki tatlı kaşığı kadar tuz ilavesi yapılır. Hamur kıvama geldikten sonra misket büyüklüğünde parçalar koparılır ve yuvarlanır. Bir tepsinin içerisine un serpilir, yuvarlanılan köfteler bu tepsi içerisine koyulur ki köfteler yapışmasın. Daha sonra tepside biriken köfteler kaynayan su içine atılır ve orta ateşte pişirilir. Pişen köfteler su içinden süzülerek bir tabağa alınır. Köfteler ağızda dağılacak kıvama geldiği zaman pişmiş demektir. Yoğurt bir kaba alınır, içerisine dövülmüş sarımsaklar eklenir ve iyice karıştırılır. Sos için tavaya sıvı yağ, salça ve pul biber eklenir. Salça biraz kavrulduktan sonra tuz ve biraz su ilavesi yapılır. Salça ince ve pürüzsüz bir kıvama getirilir. Bu sos için sıvı yağ yerine tereyağı kullanılabilir. Köftelerin üzerine önce yoğurt sonra salça sosu serpilir. Yuvalama köftelerimiz servise hazır. İkram edebilirsiniz. Afiyet olsun. |