Yuvalama Köfte Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Yuvalama Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Yuvalama Köfte; Halk arasında bulgur köftesi olarak da bilinir. Lezzeti ile nam salmış yöresel yemeklerimiz arasındadır. Genel olarak Gaziantep yöresinde bilinir, yapılır. İnanılmaz güzel bir tat. Kesinlikle uğraşmaya değer bir yemektir. Enfes tadı ile unutulamayan tatlardandır. Yapımı öğrenildikten sonra kalabalık aile sofralarının vazgeçilmezi olur. Özel misafirlerimize, sevdiğimiz arkadaşlarımıza, büyüklerimize ya da çocuklarımıza rahatlıkla yapabileceğimiz bir yemektir. Pratik, sağlıklı ve kolay olması açısından tercih edilir.

Yuvalama Köfte İçin Gerekli Malzemeleri
  • 1 su bardağı kadar köftelik bulgur
  • 1 tane yumurta
  • 2 su bardağı kadar yoğurt
  • 2 ya da 3 diş sarımsak
  • 4 tatlı kaşığı kadar tuz
  • 2 tatlı kaşığı kadar pul biber
  • 1 çay kaşığı kadar karabiber
  • 1 kahve fincanı kadar sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı kadar salça (Domates salçası ya da biber salçası tercihe kalmış)
  • Aldığı kadar un
Yuvalama Köfte Nasıl Yapılır?

Başlangıç olarak köftelik bulgur derin bir kap içerisine alınır. Üzerine karabiber, tuz, pul biber ilave edilir. Üstü kapanacak biçimde kaynar su eklenir. Kap ağzı açık olacak şekilde bulgurun şişmesi beklenir. Bulgurlar iyice şiştikten sonra üstüne yumurta, sıvı yağ, alabildiği kadar un ilavesi yapılır ve hamur kıvamına gelene dek yoğrulur. Un ilavesi hamurun durumuna göre yapılır. Hamurun kıvamı; ele yapışacak biçimde cıvık ve yuvarlama aşamasında çatlayacak kadar sert olmalıdır. Bir yandan da bir tencere içerisine yarısına kadar su koyulur, kaynamaya bırakılır. Kaynayan su içerisine iki tatlı kaşığı kadar tuz ilavesi yapılır. Hamur kıvama geldikten sonra misket büyüklüğünde parçalar koparılır ve yuvarlanır. Bir tepsinin içerisine un serpilir, yuvarlanılan köfteler bu tepsi içerisine koyulur ki köfteler yapışmasın. Daha sonra tepside biriken köfteler kaynayan su içine atılır ve orta ateşte pişirilir. Pişen köfteler su içinden süzülerek bir tabağa alınır. Köfteler ağızda dağılacak kıvama geldiği zaman pişmiş demektir.

Yoğurt bir kaba alınır, içerisine dövülmüş sarımsaklar eklenir ve iyice karıştırılır. Sos için tavaya sıvı yağ, salça ve pul biber eklenir. Salça biraz kavrulduktan sonra tuz ve biraz su ilavesi yapılır. Salça ince ve pürüzsüz bir kıvama getirilir. Bu sos için sıvı yağ yerine tereyağı kullanılabilir. Köftelerin üzerine önce yoğurt sonra salça sosu serpilir. Yuvalama köftelerimiz servise hazır. İkram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Yuvalama Köfte Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Püreli Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Püreli Köfte Tarifi ve Malzemeleri

İslim Köfte Tarifi ve Malzemeleri

İslim Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Köftesi Yoğurtlu Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Köftesi Yoğurtlu Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Fellah Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Fellah Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

İnce Bulgurlu Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri

İnce Bulgurlu Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Terbiyeli Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Terbiyeli Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavada Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İzmir Köfte Tarifi ve Malzemeleri

İzmir Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Tepsi Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Tepsi Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kaşarlı Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kaşarlı Köfte Tarifi ve Malzemeleri

1 Köfte Kaç Kalori?dir?

1 Köfte Kaç Kalori?dir?

Balık Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Balık Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri