Köfteli Yemekler Tarifi ve Malzemeleri
27 Haziran 2024

Köfteli Yemekler Tarifi ve Malzemeleri

Köfteli Yemekler

Köfteli yemekler, oldukça fazla çeşidi ile sofralarımızı süsleyen lezzetli alternatiflerdir. Çoğu zaman ana yemek olarak hazırlanmasının yanı sıra garnitür ya da ara yemek olarak da tüketilebilirler. Köfte denildiğinde akla sadece kıyma gelse de, bulgur, mercimek gibi malzemelerle de yapılabilir. Kızartması, yoğurtlusu, sebzelisi, içlisi kısacası onlarca çeşit köfte yemeği hazırlamak mümkündür. Bugün sizler için çeşitli köfteli yemek tarifleri hazırladık. Umarız beğenir ve tariflerinize eklersiniz.

Fırında Sebzeli Köfte

Gerekli Malzemeler

  • Yarım kilo kıyma
  • 1 tane yumurta
  • Birkaç dal maydanoz
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 1 çay bardağı çekilmiş ekmek içi
  • Tuz ve karabiber

Sebzeleri İçin

  • 2 tane orta boy patates
  • 2 tane orta boy patlıcan
  • 2 tane orta boy kabak
  • 2 tane domates
  • 2 tane sivri biber

Sosu İçin

  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ

Yapılışı

Çukur bir kasenin içine kıyma alınır. Kuru soğan soyulduktan sonra kıymanın üzerine rendelenir. Yumurta, ekmek içi, tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanoz eklenerek köfte yoğrulur. 10 dakika kadar yoğrularak iyice özleşmesi sağlanır. Patatesin kabukları soyulur ve halka şeklinde doğranır. Patlıcan ve kabak alacalı soyulduktan sonra patatese uygun şekilde dilimlenir. Domates halka şeklinde doğranır. Sivri biber ortadan ikiye dilimlenerek boyuna göre doğranır.

Hazırlanan köfteden doğranan sebzelerin boyutuna göre parçalar koparılarak avuç içinde yuvarlanıp yassıltılır. Tüm harç aynı şekilde hazırlanır. Fırın kabına bir köfte, patates, kabak, patlıcan olacak şekilde sırayla dizilir. Üzerine domates ve biber sıralanır. Domates ve biber salçası bir kase içinde 1 su bardağı sıcak suyla inceltilir. İçine tuz ve sıvı yağ eklenip karıştırılır. Tepsiye dizilen malzemelerin üzerine gezdirilerek dökülür. Fırın 200 derecede ısıtılır, fırın kabının üzeri folyoyla kapatılarak sıcak fırına sürülür. 40 dakika kadar fırınlandıktan sonra kabın üzerindeki folyo alınır ve malzemelerin üzeri kızarıncaya kadar fırında bekletilir. Yanında pirinç ya da bulgur pilavıyla sıcak olarak servise sunulabilir.

Afiyet olsun.

Misket Köfte

Gerekli Malzemeler

  • 300 gram kıyma
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı galeta unu
  • 2 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
  • Karabiber, kimyon, tuz, kekik
  • 1 tane yumurta
  • Kızartmak için yeterince sıvı yağ

Yapılışı

Çukur bir kasenin içine kıyma alınarak, üzerine kuru soğan rendenin ince kısmıyla rendelenir. Aynı şekilde sarımsak rendelendikten sonra, yumurta, galeta unu, baharatlar, tuz ve maydanoz eklenip köfte harcı yoğrulur. 10 dakika yoğurduktan sonra üzeri streçle kaplanarak yarım saat buzdolabında bekletilir. Bekleme süresi tamamlandıktan sonra ufak parçalar koparılarak avuç içinde yuvarlanır. Tüm harç bittikten sonra tavaya sıvı yağ eklenip kızdırılır. Hazırlanan misket köfteler kızgın yağda arkalı önlü kızartılarak havlu kağıt serilmiş tepsiye alınır. Yanında patates kızartması ve ayranla servise sunulabilir.

Afiyet olsun.

Fırında Kremalı ve Patates Püreli Köfte

Gerekli Malzemeler

  • 250 gram kıyma
  • 3 çorba kaşığı galeta unu
  • Kimyon, tuz, karabiber, kekik
  • 1 tane yumurta

İç Harcı İçin

  • 2 tane patates
  • Kırmızı pul biber
  • Tuz
  • Kaşar peyniri rendesi

Üzeri İçin

  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım çorba kaşığı tereyağı
  • Yarım çorba kaşığı un
  • 3 çorba kaşığı süt kreması
  • Kaşar peyniri rendesi
  • Tuz

Yapılışı

Patatesler yıkandıktan sonra yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanan patateslerin suyu süzülerek kabuğu soyulur ve bir kap içine alınır. Üzerine kaşar rendesi ve tuz eklenip çatal yardımıyla iyice ezilir. Çukur bir kabın içine kıyma alınır. Kuru soğan rendelenir. Yumurta, baharatlar, tuz, galeta unu eklenip yoğrulur. Hazırlanan köfteden ufak parçalar koparılıp avuç içinde açılır ve ortasına yeteri kadar ezilen patatesten eklenip tekrar kapatılır. Kapatılan köfte avuç ortasında yuvarlanarak tabanı yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Fırın 180 derecede ısıtılarak köfteler fırına verilir. 15-20 dakika kadar fırınlanır.

Uygun bir tavanın içine tereyağı alınarak eritilir. Eriyen yağa un ilavesi yapılıp un kavrulur. Un kavrulduktan sonra süt kreması eklenerek bir taraftan da hızlı bir şekilde karıştırılır. Süt azar azar eklenir ve yine bir taraftan devamlı karıştırılır. Kıvamı koyulaştıktan sonra ocaktan alınır. Köfteler piştikten sonra fırından alınarak her bir köftenin üzerine hazırlanan sos bir kaşık yardımıyla eşit şekilde dökülür. Üzerlerine kaşar peyniri serpiştirilir ve köfteler tekrar fırına verilerek birkaç dakika fırınlanır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Köfte Nasıl Yapılır?

Köfte Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Patates Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Patates Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Köfteli Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Köfteli Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Köfte Baharatı

Çiğ Köfte Baharatı

Bulgur Köftesi Yoğurtlu Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Köftesi Yoğurtlu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yoğurtlu Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yumuşak Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Yumuşak Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kadınbudu Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Kadınbudu Köfte Tarifi ve Malzemeleri