Patatesli bulgur köftesi, Özellikle benim en sevdiğim yemeklerden biri olan patatesli bulgur köftesi her annenin zevkle yaptığı ve oldukça basit, pratik bir yemektir. Akşam ani bir şekilde gelen misafirinize kısa sürede hazırlayabileceğiniz bir yemektir. Ayrıca doyurucu olan bu yemek yanında ekşi bir ayran ile leziz mi leziz olmaktadır. Bu yemeği ise genellikle Malatya, Elazığ, Antep gibi şehirlerimiz sık yapmaktadır. Bazı bayanların akşama yemeği olmadığında kaçamak yemeği olmaktadır. Şimdi bende sizlerle oldukça basit olan patatesli bulgur köftesi tarifini paylaşacağım. Patatesli bulgur köftesi tarifi için malzemeler
Patatesli bulgur köftesi nasıl yapılır? İlk olarak patateslerin kabukları soyularak iri iri doğranır ve az tuzlu su içine koyularak yumuşayana kadar haşlanmalıdır. Patatesler haşlanmaya dururken 2 su bardağı ince bulgur bir kabın içerisine alınarak üstüne 1 su bardağı kaynar su serpilir ve bulgur karıştırılır daha sonra da kapağı kapatılarak 10 dakika dinlenmeye alınır. Patatesler yumuşadıktan sonra ocaktan alınarak suyu süzülerek sıcakken bir çatal yardımı ile ezilir. Ezilen bu patateslerin üzerine dinlendirilen bulgur eklenerek karıştırılır. Daha sonra bir daha bu şekilde 10 dakika bekletilir. O arada soğanlar ince ve küçük küçük doğranır. 1 cay bardağı sıvı yağını derin bir kaba alarak doğranan soğanlar içerisinde kavrulur. Kavrulan soğanların üzerine salçalar, baharatlar eklenerek karıştırılır ve ocaktan indirilir. Maydanoz ve yeşil soğanları da yıkayıp ayıkladıktan sonra ince ince doğrayın. Patatesli bulgurlu karışım derin kabın içinde üzerine hazırlanan salçalı karışım eklenerek iyice karıştırılır. Nar ekşisi ve limon suyu ilave edildikten sonra yoğrulma işlemine başlanır. En son içine yeşillikler eklenir ve yoğrulmaya 5 dakika daha devam edilir. Hazırlanmış olan patatesli bulgur köftesi istenilen parçalarda alınarak sıkılır ve şekil verilir. Yanına bir de ayran bırakılarak servis edilir. |