Bulgurlu Kıymalı Köfte Anadolu'nun yemek kültüründe bulgurun ayrı bir yeri vardır. Özellikle kış aylarında taze sebzenin bulunmadığı dönemlerde bulgur, çorbasından yemeğine ve hatta atıştırmalıklarına kadar birçok yemekte kullanılır. Bulgur, etle birleştiğinde lezzeti ikiye katlanır. Bulgur ve etin birleşimiyle çiğ köfteden başlayan birçok köfte ve yemek yapılmaktadır. Anadolu'nun vazgeçilmezi olan bulgur ile yapılan bulgurlu kıymalı köfte de oldukça aranan bir damak tadı oluşturmuştur. Bulgurlu Kıymalı Köfte Malzemeleri
Bulgurlu Kıymalı Köfte Yapımı Bulgur bir kap içerisine boşaltılıp üzerine bir su bardağı ılık su ilave edilip on dakika kadar bulgurun ıslanması beklenir. Bulgur ıslanana kadar soğan rendelenir. Islanan bulgurun üzerine kıyma, soğan, un, yeteri kadar tuz, karabiber, kimyon ve yumurta eklenerek harç, birbirine iyice karışana kadar ara sıra eller ıslatılarak yoğurulur. Köftelik harç hazır olunca, ele yapışmaması için ara sıra eller ıslatılarak misket büyüklüğünde toplar yapılır. Topların birbirine yapışmaması için üzerlerine hafif un serpilmiş bir tepsiye dizilir. Köfte yuvarlama işlemi bitince, bir tencerede zeytinyağı, rendelenmiş sarımsak ve salça kavrulur. Ardından kıyılmış maydanozlar eklenir ve altı bardak su ilave edilip kaynamaya bırakılır. Su kaynayınca köfteler tencereye salınır ve tekrar kaynaması beklenir. Kaynama başlayınca, hafif ateşte köfteler pişinceye kadar kaynamaya bırakılır. Yaklaşık 15 dakika süren kaynama işlemi, köftelerin pişmesi kontrol edilip ocaktan alınması ile tamamlanır. Bulgurlu kıymalı köfte servise hazırdır. Yemeğin yanında bulgurun oluşturacağı şişkinliği azaltmak için yoğurtla servis edilebilir. Afiyet olsun. |