Bulgur Köftesi, Günümüzde hemen hemen her bayanın yapmış olduğu yemeklerden birisidir. Özellikle köfteler arasında yapılan bulgur köftesi oldukça lezzetli ve pratik olan yemeklerden birisidir. Her yörede bilinen ve oldukça çok tüketilen bu yemek her kadının bildiği bir tariftir. Özellikle de bizim ailede en çok sevilen bir yemek türüdür ve annemin de hiç bıkmayarak yapmış olduğu yemektir. Bu yemek genellikle oldukça sağlıklı ve besleyici olmaktadır. Doyurucu olan bu yemek ilk başlarda büyüklerin yapmış olduğu bir yemek olsa da artık gençlerinde sıklıkla yaptığı bir yemektir. Bulgur köftesi için gerekli malzemeler
Üzeri için
Bulgur köftesi nasıl yapılır? İlk olarak ince bulgurumuzu derin bir kabın içerisine koyalım. Üstüne 2.5-3 su bardağı su kaynatarak gezdirerek bulguru ıslatalım. Daha sonra bulgurun kapağını kapatalım ve bu şekilde suyunun çekmesini bekleyelim. Bulgur her ne kadar suyu çeker ve dinlenirse bulgur o kadar yumuşak olur. Dinlenme esnasında 10 dakika yeterli olacaktır. Dinlenmekte olan ve suyunu çeken bulgur bir kaşık yardımıyla karıştırılır. Daha sonra içerisine yumurta, un, karabiber, nane ve tuz eklenir ve iyice yoğurulur. İyice yoğrulan hamurdan fındık kadar parçalar alınarak avucumuz ile yuvarlayalım ve bu arada ara ara elimizi su ile ıslatalım ki hamur yapışmasın. Bu arada bir tepsinin içerisine un serilir ve bulgur köftesi yuvarlandıktan sonra tepsinin içerisine dizilir. O sırada derin bir tencerenin içerisine 2.5 litre su koyulur ve kaynatılır ayrıca kaynatılan suyun içerisine tuz atmayı unutmayalım. Daha sonra yuvarlanmış ve tepsiye dizilmiş olan köfteleri kaynayan suya koyalım ve altını açmış olduğumuz ocakta pişirelim. Köfte pişerken derin bir kabın içine yoğurt ve rendelemiş olduğumuz sarımsak ile tuz eklenerek iyice karıştırılır ve sosumuzu hazırlamış oluruz. Daha sonra bir tavanın içine sıvı yağı koyularak ısıtılır. İçerisine pul biber atılarak ocağın altı kapatılır böylece de soslarımız hazırlanmış olur. Son olarak haşlanmış olan bulgur köftesi bir süzgeç yardımı ile süzelim ve tabaklara bölelim. Üstüne ilk hazırlamış olduğumuz yoğurt sosunu onun da üzerine pul biberli hazırlamış olduğumuz yağ sosumuzu gezdirelim ve servis edelim. Afiyet olsun. |