Rulo köfte, Köfte başlı başına oldukça lezzetli bir yemektir. Yediden yetmişe herkes tarafından oldukça sevilir. Rulo köfte de bunlardan bir tanesidir. İçerisine konulan sebzeler ve yumurta sayesinde besin değeri oldukça yüksek bir yemektir. Yapımı oldukça kolaydır. Çok fazla el oyalamadan kısa sürede hazırlanır. Arkadaş ya da akraba toplantılarında akşam yemeği için rahatlıkla tercih edilebilir. Renkli görüntüsü sayesinde masaya renk katacaktır. Yanında pirinç pilavı ile servis edilebilir. Rulo köfte için gerekli malzemeler Köfte harcı için
İçi için
Üzeri için
Sosu için
Rulo köfte nasıl yapılır? Rulo köfte yapımına köfte hazırlığı ile başlanır. Kuru soğanın kabukları soyularak derin bir kâseye rendelenir. Üzerine diğer malzemeler de ilave edilerek iyice yoğrulur. Tüm malzemelerin birbirine özleşmesi için yoğurma işlemi oldukça önemlidir. Yoğrulan köftenin üzeri streç film ile örtülerek buzdolabına kaldırılır. Köftenin dinlenmesi için 30-35 dakika yeterlidir. Köfte yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli püf noktası, pişirme işlemi sonrası küçülmemesi için köfte yapımında az yağlı kıyma kullanılmasıdır. Köfte dinlenirken iç malzemeler hazırlanır. 2 adet havucun kabukları soyularak bütün halde haşlanır. Bezelyeler taze ya da konserve tercih edilebilir. Taze bezelye kullanmak isteyenler, bezelyeleri kabuğundan ayıkladıktan sonra havuçlarla birlikte haşlanır. Tüm sebzeler bir miktar haşlandıktan sonra soğuk sudan geçirilerek renklerini korumaları sağlanır. Ayrı bir yerde yumurtalar haşlanır. Haşlandıktan sonra soyularak bütün halde bekletilir. Tat ve kokusundan hoşlanmayanlar haşlanmış katı yumurta kullanmadan da dalyan köfte hazırlayabilirler. Tüm bu malzemeleri hazırlamak için vakti olmayan marketlerde hazır olarak satılan konserve garnitürleri de kullanabilir. Garnitürleri soğuk sudan geçirip süzmek kullanım için yeterli olacaktır. Dinlenen köfte harcına rulo şeklini verebilmek için yağlı kâğıt üzerine dikdörtgen şekilde iyice açın. Köftenin kalın olmamasına dikkat edin. Orta kısmına bezelyeleri dizin. Bezelyelerin üzerine haşlanmış havuçları uzunlamasına yerleştirin. Üzerine haşlanmış yumurtaları bütün halde yerleştirin. Yağlı kâğıt kullanılmasının amacı köfteye daha rahat rulo şeklini verebilmek içindir. O nedenle yağlı kâğıttan da destek alarak köfteyi rulo şeklinde sarın. Ayrı bir yerde küçük bir tavaya sıvı yağ konularak kekikle birlikte salça iyice kızdırılır. Salçaya biraz su eklenerek kıvamı inceltilir. Tercihe göre rulo köfte sosunda farklı baharatlar da kullanılabilir. Daha sonra fırın kabının tabanına dökülerek iyice yayılır. Hazırlanan rulo köfte pişmesi için fırın kabına alınır. Üzerine çırpılmış yumurta sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 35-40 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkarılan rulo köfte oda sıcaklığında biraz dinlendikten sonra dilimlenir. Servis tabağına alınarak yanında tercihe göre pirinç pilavı ile servis edilir. Afiyet olsun. |