Karnabahar köftesi, sağlıklı ve lezzetli bir alternatif olarak sofralarımızda yerini alır. Karnabahar, yemeklik bir sebze olarak mutfaklarda sıklıkla kullanılır. Lezzet bakımından iddialı olmasa da, sağlık açısından inanılmaz faydalıdır. Yemek, köfte, turşu, kızartma ve salata gibi farklı alanlarda kullanılabilir. Karnabahar, Turpgiller ailesine ait bir sebzedir ve beyaz çiçekleri vardır. Yumru şeklinde olup, çiçekleri ayrılarak yemeklerde kullanılır. C ve K vitaminleri bakımından zengindir. Ayrıca niasin, tiamin, pridoksin, folat, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve sodyum gibi mineralleri de içerir. Kalp sağlığını korur, kolesterolü düşürmek için yararlıdır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve gebelik dönemi için güvenilir ve faydalıdır. Kalsiyum açısından zengin olması diş ve kemik sağlığını destekler. Kanser riskini azaltıcı etkisi vardır ve kilo vermeye yardımcı olur. Detoks etkisi yapar ve saç ile cilt sağlığını destekler. Karnabahar Köftesi İçin Gerekli Malzemeler
Köfteleri Kızartmak İçin
Karnabahar Köftesi Nasıl Yapılır? İlk olarak, karnabaharın kalın sap kısmı bıçakla alınarak çiçekleri ayrılır. Uygun bir tencereye su doldurulup kaynatılır. Kaynayan suya çiçeklere bölünmüş karnabaharlar eklenip 10 dakika haşlanır. Yeşil soğan ve dereotu yıkandıktan sonra incecik doğranır. Sarımsak soyulup yeşilliklerin içine rendelenir. Karnabaharların haşlama süresi tamamlandıktan sonra süzgeçle süzülerek geniş bir kabın içine alınır ve bir çatal yardımıyla ezilir. Ezme işlemi için blender da kullanılabilir. Ezilen karnabaharların üzerine yeşillikler, rendelenmiş kaşar peyniri, yumurta, un, baharatlar ve tuz eklenip tıpkı normal köfte gibi yoğrulur. Tüm malzemeler bir araya geldikten sonra karışımın üzeri streç filmle kapatılıp yarım saat buzdolabında bekletilir. Yarım saat sonra köfte harcından göz kararı büyüklükte parçalar koparılıp avuç içinde yuvarlanır. Yuvarlanan köftelere elle bastırılarak yassıltılır ve tepsiye dizilir. Harcın ele yapışmaması için el hafif sıvıyağ kullanılarak yağlanabilir. Yumurta çırpılır, galeta unu düz bir tabağın içine alınır. Kızartma tavasına yeteri kadar sıvıyağ eklenip kızdırılır. Her bir köfte önce yumurtaya sonra galeta ununa batırılıp kızgın yağa atılır. Köfteler arkalı önlü güzelce kızartılarak kâğıt havlu serilmiş bir tepsiye çıkartılır. Karnabahar köftesi yanında sarımsaklı, dereotlu bir sos hazırlanarak servise sunulabilir. Afiyet olsun. |