Mercimek Köftesi Mercimek köftesi, özellikle beş çaylarının vazgeçilmez bir lezzetidir. İyi bir mercimek köftesi kesinlikle cıvık ve yapış yapış olmamalıdır. Bazen tarifi uygulayanlar suyu fazla kaçırdıkları için köftenin tüm tadı kaçar. Bu nedenle mercimek köftesi usulüne uygun yapılmalıdır. Bulgur ve mercimeğin ölçüleri ve kıvamı çok önemlidir. Mercimek köftesi yaparken kullandığınız mercimeğin ve bulgurun organik olmasına dikkat ederseniz, tadından alacağınız keyif iki kat artacaktır. Artık organik mercimek ve bulgur çok pahalı değil ve tatları daha baskın. Aklınızda bulunsun ve iyi bir mercimek köftesinin sırrı lezzetli bir salçadan geçer, bunu da unutmayın. Herkesin bayılarak yediği mercimek köftesini bir de böyle deneyin. Mercimek Köftesi İçin Gereken Malzemeler
Mercimek Köftesi Nasıl Yapılır? İlk olarak tencereye aldığımız kırmızı mercimekleri 1.5 su bardağı suda suyunu tamamen çekene kadar haşlayalım. Suyunu çektiğinde mercimekler yumuşamış olacaktır. Ocağın altını kapattıktan sonra yarım su bardağı ince bulguru da ekleyip güzelce karıştıralım ve tencerenin ağzı kapalı olarak 15 dakika kadar bekletelim. Daha sonra mercimekli bulgur karışımını rahatça yoğurma işlemi yapabileceğimiz çukur bir kabın içine alalım. Bu aşamada haşlanmış patatesi de ekleyip karıştıralım. Bir sos tavasına kuru soğanı rendeleyelim ve yağı da ilave edip soğanlar pembeleşene kadar çevirelim. Soğanlar pembeleşince kimyon, karabiber ve kırmızı pul biberi de ekleyip güzelce karıştıralım. Kırmızı biber salçası ve domates salçalarını da ekleyip, salça kokusu çıkana kadar kavuralım. Hazırlamış olduğumuz baharatlı salçalı sos karışımını mercimek, bulgur ve patates karışımına ilave edelim. Bu aşamada ellerimizi kullanarak mercimek köftesini iyice kıvam alana kadar yoğuralım. Yoğrulmuş olan mercimek köftesine ince kıyılmış maydanoz ve ince doğranmış yeşil soğanları da ekleyerek, yeşillikleri çok ezmeden bir kez daha yoğuralım. Yıkanmış kıvırcıkların üzerine küçük sıkımlar halinde dizdiğimiz mercimek köftesi servise hazır. Afiyet olsun. |