Köfte Piyaz Köfte piyaz, Türk mutfağının vazgeçilmez ikililerinden biridir. Bazı insanlar köfteyi patates kızartması olmadan düşünemezken, lezzetin sırrını keşfedenler ise köftenin yanında mutlaka piyaz arar. Piyaz denilince ilk olarak akla kuru soğan gelir. Zaten piyazın tadı da kuru soğanda gizlidir. Köftenin yanında piyaz bu nedenle çok iyi gider. Piyaz haşlanmış patates kullanılarak da yapılabilir. Fakat asıl piyaz haşlanmış kuru fasulyeyle yapılır. Özellikle dışarıda köfte yemeyi sevenler için meze olarak piyaz getiren yerler daha çok tercih edilir. Köfte piyaz ikilisini evde de rahatlıkla yapabilirsiniz. Üstelik bunun için çok ciddi emek harcamanıza bile gerek yoktur. Güzel bir piyaz yapmanın sırrının kuru fasulyenin kaliteli olmasında ve zeytinyağının bol kullanılmasında gizli olduğunu unutmayın. Şimdiden herkese kolay gelsin. Köfte Piyaz Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Piyaz İçin Gerekli Malzemeler
Köfte Piyaz Nasıl Yapılır? Köfte piyaz ikilisi için ilk önce piyazı hazırlayın. Bunun için kuru fasulyeyi tencerede haşlamaya bırakın. İçine bir miktar tuz atın ve arada sırada üzerine soğuk su koyarak tüm fasulye tanelerinin aynı derecede pişmesini sağlayın. Haşlanan kuru fasulyeyi süzün ve soğuması için bir kenara alın. Diğer taraftan kıymayı derin bir kaba boşaltın. Üzerine diğer köfte malzemelerini de ilave ederek yaklaşık 15 dakika boyunca yoğurun. Dinlenmesi için kapağını kapatarak yarım saat kadar bekletin. Soğuyan kuru fasulyeyi derin bir salata kasesinin içine alın. Kuru soğanı piyazlık olarak doğrayın. Diğer piyaz malzemelerini haşlanmış yumurta hariç aynı anda iyice soğuyan kuru fasulyenin üzerine boşaltın. Malzemeyi çok ezmeden biraz karıştırın. Yayvan bir salata kasesine alın ve üzerini haşlanmış yumurta dilimiyle süsleyin. Daha sonra dinlenen köfte harcına istediğiniz şekli verip ızgarada pişirerek piyazla aynı anda servis yapın. Arzu ederseniz piyaz malzemesine bazı ufak eklemelerde bulunabilirsiniz. Örneğin, siyah zeytin, yeşil zeytin veya kuru domatesle süsleyebilirsiniz. Yine kuru soğan yerine yeşil soğan ve dereotu gibi malzemeler kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Şimdiden herkese afiyet olsun. |